Malina


 

Malina-- Szkółka roślin  Stecz

Malina…hmm…owoc, którego wyglądu nie muszę chyba opisywać, gdyż jestem niemal pewny, że każdemu z nas jest znany. Ma ona długa tradycję w  naszym kraju , która sięga nawet średniowiecza. Każdy z nas spożywał z pewnością różne produkty tworzone na jej bazie lub w których stanowi dodatek. Sztuka kulinarna wykształciła na przestrzeni czasu wiele form spożywczych. Owoce są najczęściej przetwarzane na soki, dżemy, konfitury , wina ,a stanowią także dodatek smakowy przy wielu innych  produktach np. piwa. Liście znajdują zaś zastosowanie jako surowiec zielarski. Te liczne sposoby przetwarzania poszczególnych części malin, mają swe uzasadnienie w argumentach merytorycznych. Badania naukowe dowodzą istotne właściwości zdrowotne tej rośliny. Malina jest bogata zwłaszcza w cenne dla naszej homeostazy  witaminy :C, E, ryboflawina, tiamina, pirydoksyna, antocyjany, cukry:sacharoza, fruktoza, glukoza, kwasy organiczne: salicylowy, jabłkowy, cytrynowy, pektyny i sole mineralne wapnia, fosforu i żelaza.  Jestem pewien , że wielu z was  w dzieciństwie lub na przestrzeni życia  spożywało/a sok z malin w stanach podgorączkowych lub gorączkowych. Nie bez powodu to robimy. Owoce jak i liście malin mają szczególne właściwości napotne, poprzez stymulowanie czynności gruczołów potowych, co wydatnie wpływa na obniżenie temperatury ciała. Liście dodatkowo działają moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie czy  przyśpieszają metabolizm. Jak widać maliny cechują się przydatnymi właściwościami  zdrowotnymi.

Dostępność

Obecnie nie ma problemu z dostępem do jakichkolwiek  owoców, w tym także malin. Można je zakupić niemal na każdym rynku, w sklepie czy bezpośrednio u producenta.  Źródłem ostatniej z opcji są ogłoszenia producentów w powszechnych  środkach przekazu w których obecnie prym wiedzie internet lub bezpośredni kontakt. Dobrym źródłem jest obecnie portal ogłoszeniowy olx.pl, na którym sami oferujemy owoce malin z naszej plantacji. Istotny jest jednak termin dostępności świeżych owoców.  Maliny na podstawie kryterium okresu owocowania , możemy bowiem podzielić na letnie i jesienne. Pierwsze pojawiają się wczesnym latem (czerwiec-lipiec) a drugie pod koniec sierpnia i powtarzają owocowanie do mrozów. Jak widać okres dostępności owoców ma dość szerokie ramy czasowe i zależy od specjalizacji producentów w danym rejonie.  Alternatywą mniej wygodną , ale dającą ogromna satysfakcję i pewność źródła pochodzenia płodów, stanowi własna uprawa, która wbrew pozorom nie wymaga ogromnych nakładów czasowych oraz finansowo nie doprowadzi nas do ruinacji.

Właściwości uprawowe

Malina pod względem warunków siedliskowych jest bardziej wymagająca niż choćby porzeczki, agresty czy opisane we wcześniejszym wpisie aronie. Wymaga ona żyznych gleb , ale zwłaszcza o odpowiednio uregulowanych warunkach wodnych. Nie czują się one bowiem najlepiej na podmokłych terenach jak i suchych, czego najlepszym dowodem empirycznym był suchy rok 2015, gdzie w niektórych rejonach kraju na skutek braku wilgoci plantatorzy ponieśli spore straty.  Takie warunki odbijają  się  wszakże na wzroście i plonowaniu rośliny. Najbardziej optymalny poziom wód gruntowych wynosi 50-60cm od powierzchni. Maliny są roślinami o wysokiej mrozoodporności, jednak ich wrażliwość wzrasta w okresach przedwiosennych , gdy budzą się z głębokiego  spoczynku.   Wówczas  spadki temperatur poniżej zera mogą uszkadzać pędy i hamować, zaburzać lub uniemożliwiać rozwój. Ta sytuacja jednak dotyczy wielu roślin i zawsze jest ryzyko negatywnych skutków przymrozków wiosennych. Maliny nie wymagają nadmiernej ochrony pod względem czynników chorobotwórczych oraz szkodników. Niemniej jej główną przywarą jest wrażliwość na chorobę zamierania pędów oraz szarą pleśń. W sprzyjających warunkach patogeny te mogą doprowadzić do ważkich strat w plonach. Myślę ,że jednak korzyści jakie uzyskujemy przeważają szalę  ewentualnych kosztów jakie poniesiemy w trakcie produkcji. Optymalne plonowanie w przypadku malin trwa ok 10 lat, po czym warto odnowić uprawę. Sadzonki można uzyskać w naszej szkółce a o szczegóły pytać pod numerami telefonów dostępnymi w zakładce „kontakt” lub klikając TU