Drzewka owocowe

DRZEWA OWOCOWE

Drzewka owocowe to rośliny dostarczające wartościowych płodów o charakterze spożywczym. Owoce roślin to organy powstałe z zalążni słupka. Zawierają one w swym wnętrzu nasiona, które osłaniają i ułatwiają rozsiewanie. Morfologia owocu sprowadza się do 3 głównych części budowy. Są to egzokarp, mezokarp oraz endokarp. Chronologicznie do wykazu ich możemy je zilustrować następująco. Pierwszy element stanowi skórkę, która jest warstwą ochronną zlokalizowana na zewnątrz. Drugi to cześć wewnętrzna na którą się składa u pestkowców soczysty  miąższ (czereśnia, wiśnia, śliwa itd.)  lub u roślin np. strąkowych suchy i twardy miąższ.  Ostatni element to egzokarp, który tworzy osłonę wewnętrzną komory nasiennej. Ta warstwa oddzielająca nasiona od pozostałej części owocu może przybierać różną postać i cechować odmiennymi parametrami (grubość, elastyczność, sztywność, barwa, materiał tworzący itd).   Jak widać nasiona są chronione trzema warstwami separującymi od czynników zewnętrznych.

Fructus

Owoce to jednak nie tylko rodzaj organu roślinnego służącemu rozmnażaniu. Inną funkcja z którą powszechnie i konwencjonalnie są utożsamiane jest ich spożywczy charakter. Ta funkcja jest nieodłącznym motywem uprawy roślin o odpowiednich płodach. Oczywiście nie każdy owoc cechuje się jednakowo atrakcyjnymi walorami spożywczymi. Podobnie nie każdy owoc możliwy jest do bezpośredniego spożycia i niektóre wymagają specjalnego postępowania umożliwiającego ich spożycie (np. pigwa ma cierpki i mało atrakcyjny smakowo charakter, a po poddaniu działaniu niskiej lub wysokiej temperatury zmienia charakter smakowy na dużo bardziej przyjemny) . Ich wartość spożywcza jest różnorodna pod względem smakowym, zapachowym, wartości hedonicznej, ilości miąższu, formy miąższu czy składu chemicznego.  Mogą być spożywane w różnych formach: naturalnej, suszonej lub składnia tworów sztuki kulinarnej (soki, sosy, dżemy, konfitury, syropy, nalewki, wina itd).

Jest wiele sposobów wykorzystania owoców i ich spożywania. Stanowią one istotny składnik jadłospisu ludzi i zwierząt. Zawierają wiele witamin, minerałów, błonnika czy innych korzystnych dla zdrowia i niezbędnych do właściwego funkcjonowania związków chemicznych. Na rynku spożywczym dostępna jest ogromna ilość płodów roślinnych o przeznaczeniu spożywczym. Można by wyliczać różnice między poszczególnymi z nich przez dużą część wpisu. Dostępne u nas rośliny owocowe posiadają takie opisy na właściwych dla nich stronach. Poniżej wykaz dostępnych u nas roślin wydających powszechnie uznane i cenione owoce, które cechują się drzewiastym pokrojem rośliny.        .

BRZOSKWINIA

CzereśniaCZEREŚNIA

GruszaGRUSZA

howenia HOWENIA szampion JABŁ

kasztanjadalny KASZTAN JADALNY

orzechLESZCZYNA morela  MORELA morwa MORWA
orzechwloskiORZECH WŁOSKI wegierkaŚLIWA wisnialutowkaWIŚNIA

darmowy katalog firm - www.firmyogloszenia.pl

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.