Agrest

Agrest - Szkółka roślin Stecz

AGRESTY

Agrest (łac. Ribes uva-crispa) to roślina zaliczana przez taksonomów do rodziny roślin agrestowatych. W naszym kraju jest rośliną powszechnie uprawiana w formie plantacyjnej oraz jako materiał do amatorskich nasadzeń.

W odniesieniu do morfologi, roślinę tę możemy sportretować jako krzew  kolczasty dorastający do 1,5 m wysokości. Liście zielone 3-5 klapowe. Kolejnym elementem  konwencjonalnie opisywanym są kwiaty, które  są  niewielkich rozmiarów i zebrane w małe grona. Ostatnim ,ale najbardziej istotnym elementem budowy są owoce. Owoce są kuliste, różnej wielkości (zależnie od rozpatrywanej odmiany) oraz różnej barwy żółtej, zielonej lub czerwonej (zależnie od wybranej odmiany). Są bogate w różne składniki o korzystnym dla zdrowia wpływie. Zawierają one spośród związków mineralnych potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk. Witaminy z grupy B oraz witaminę A, E i C. Są one bardzo odżywcze i cechują się wysoką wartością energetyczną.

Polecana roślina do nasadzeń produkcyjnych na plantacjach wielkotowarowych oraz dla użytku i uprawy amatorskiej. Świetny materiał owocowy do bezpośredniego spożycia, a zwłaszcza do przetwórstwa i wyrobu dżemów, soków, kompotów, konfitur i suszu. Polecamy serdecznie. 

 

ODMIANA OPIS

Agrest – Biały Triumf

Jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian, która gości  w większości nasadzeń prywatnych. Odmiana plenna i obficie owocująca. Mrozoodporna.  Owoc duży i zielony. Miąższ soczysty i kwaskowaty. Owoce przeznaczone do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory i do suszenia.  Odmiana w formie szczepionej na pniu. Czas owocowania: połowa lipca

Agrest –   Czerwony Triumf

Popularna pośród działkowców czerwona forma agrestu. Owoc duży i czerwony, omszony i niezwykle smaczny i  słodki. Odpowiedni materiał do wszelkiego rodzaju przetwórstwa na dżemy, kompoty, konfitury, dodatki do ciast oraz do bezpośredniej konsumpcji.  Odmiana w formie szczepionej na pniu.  Czas owocowania: połowa lipca

Agrest biały- Invicta

Owoc różnej wielkości, może być duży średni i mały. Wizualnie prezentuje się jako  zielony, słodki i bardzo smaczny. Względnie odporny na choroby (głównie amerykańskiego mączniaka agrestu).  Idealna odmiana przerobowa do wyrobu dżemów, soków, konfitur, marmolad, jako dodatek do ciast i do bezpośredniej konsumpcji. Bardzo często wybierana jako materiał roślinny do zakładania plantacji produkcji wielkotowarowej. Odpowiednia także dla amatorskiej uprawy. Mrozoodporna. Odmiana w formie krzaczastej. Czas owocowania: połowa lipca

Agrest krzaczasty-biały oraz czerwony

Różne odmiany

Owoc duży , słodki. Odporne odmiany na mączniaka . Odmiany w formie krzaczastej. Czas owocowania: połowa lipca

 

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.