Dereń jadalny

Dereń jadalny - Szkółka roślin Stecz

DEREŃ JADALNY

Dereń jadalny (łac. Cornus mas) jest roślina zaliczaną taksonomicznie do rodziny roślin dereniowatych. Stanowi roślinę endemiczną na obszarze Azji Zachodniej oraz Europy Południowo – Wschodniej i Środkowej. W Polsce uprawiana jako roślina introdukowana. 

Morfologicznie, pod względem pokroju możemy sportretować go jako  małe drzewko lub krzew. Liście eliptyczne, zielone o lekkim połysku. Bardzo atrakcyjnym elementem budowy są pojawiające się wczesna wiosną kwiaty. Ma to miejsce w miesiącach marzec – kwiecień. Kwiaty te są barwy żółtej i obficie zasiedlają roślinę, tworząc wspaniałe i fantazyjne widowisko. Efektem końcowym są czerwone, podłużne pestkowce. Owoce są bardzo zdrowe i zasobne w witaminę C, polifenole (działanie antyoksydacyjne i przeciwmiażdżycowe), taniny (właściwości antynowotworowe)  i antocyjany (naturalne barwniki, które przeciwdziałają negatywnemu działaniu wolnych rodników) , które pozytywnie wpływają na funkcje naszego organizmu .  Są one wykorzystywane w przetwórstwie jako materiał do wyrobu dżemów, soków,marmolad,  win, nalewek czy innych alkoholi.

Wykorzystanie oczywiście samej rośliny ma dwojaki charakter. Po pierwsze jest rośliną dostarczającą cenne owoce, ale także stanowi istotny materiał roślinny pełniący rolę ozdobną. Pod względem ozdobnym jego głównymi atrybutami są żółte, licznie zgromadzone  kwiaty które dostarczają wyrazistych doznań estetycznych w okresie marzec – kwiecień. Po przekwitnięciu w   trakcie sezonu wegetacyjnego  stanowi  zielone tło dla roślin dzięki liściom , natomiast jesienią po raz kolejny zachwyca i porywa atrakcyjnie kontrastującymi z liśćmi owocami w barwie czerwonej. Dobrze znosi cięcie, z tego tytułu możliwy jest do wykorzystania jako formowany architektonicznie szpaler. Polecamy serdecznie.

 

ODMIANA OPIS

Dereń jadalny

Duży krzew z zielonymi liśćmi oraz ozdobnymi, widocznymi przed pojawieniem się liści (marzec-kwiecień) żółtymi kwiatkami. Kwiaty atrakcyjne wizualne o dekoracyjnym charakterze. Efektem są pojawiające się w październiku czerwone owoce o cierpkim smaku. Owoce są wykorzystywane na dżemy a także wina. Popularna jest zwłaszcza nalewka tzw. „dereniówka”. Jest to roślina mało wymagająca co do podłoża, odporna na zanieczyszczenia oraz łatwa w uprawie. Dzięki tym cechom często jest wykorzystywana w nasadzeniach w strukturze miejskiej. Projektanci takich nasadzeń stosują ją jako materiał roślinny w nasadzeniach parkowych, skwerów, zieleni osiedlowej, zieleni przydrożnej, obsadzanie skarp, otoczenia budynków użyteczności publicznej, budynków kultu religijnego, budynków oświaty itd. W prywatnych nasadzeniach oprócz wykorzystania w charakterze owocującej rośliny, spełni funkcję dekoracyjna ze względu na swe żółte i obficie oblepiające roślinę kwiaty. Odpowiednia także do wykorzystania w roli żywopłotu formowanego o architektonicznym kształcie , który chronił będzie przed widokiem z zewnątrz oraz kurzem z ulicy i wiatrem.    Wielkość dorastania: 4-5m

Źródła internetowe:

Dereń jadalny, https://pl.wikipedia.org/wiki/Dere%C5%84_jadalny

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.