Porzeczka

Porzeczka - Szkółka roślin Stecz

PORZECZKI

Porzeczka (łac. Ribes) to roślina zaliczana taksonomicznie do rodziny roślin tworzących jednostkę systematyczną agrestowate. Jest to popularna w naszym kraju roślina, głównie o przeznaczeniu owocowym (jesteśmy jednym z liderów światowych w produkcji jej owoców), ale także coraz częściej wykorzystywana jako roślina ozdobna.

Pod względem morfologicznym możemy zaprezentować ją jako roślinę w formie  krzewu lub szczepionej formy piennej. Dynamika wzrostu jest różnorodna, zależnie od odmiany. Liście są barwy zielonej. Kwiaty mało widoczne, niepozorne, zebrane w długie groniaste kwiatostany. Owoce kuliste o różnym poziomie wielkości, konwencjonalnie żółte, czerwone lub czarne. Pod względem smakowym heterogeniczne. Bogate w witaminy, a zwłaszcza w witaminę C. Znajdują szerokie zastosowanie w przetwórstwie masowym owocowo-warzywnym oraz dla własnych celów.

Odpowiednie rośliny do uprawy na duża skalę na plantacjach towarowych jak również w amatorskiej uprawie z przeznaczeniem na cele własne. Niektóre gatunki są wykorzystywane jako rośliny ozdobne w strukturach miejskich oraz prywatnych nasadzeniach. Mogą tam pełnić rolę soliterów, składników złożonych nasadzeń wielogatunkowych oraz jako materiał do formowanych i naturalnych żywopłotów. Polecamy serdecznie.

ODMIANA OPIS

PORZECZKA

Biała z Jűterbog

(forma krzaczasta i pienna)

Odmiana deserowa i bardzo plenna. Forma szczepiona owocuje już w pierwszym roku po posadzeniu, natomiast krzaczasta troszkę później (2-3). Odmiana odporna na choroby i wytrzymała na mróz. Owoce kuliste, zebrane w grona o barwie biało – żółtej. Bardzo atrakcyjna odmiana pod względem smakowym, o przyjemnym hedonistycznie, słodko – kwaśnym smaku. Idealna pozycja do bezpośredniego spożycia, jak również jako materiał do wyrobu dżemów, soków, nalewek, win czy dodatek do ciast i deserów. Polecana odmiana na plantacje wielkotowarowe oraz do amatorskiego użytku.   Czas owocowania: połowa lipca

PORZECZKA CZARNA

OJEBYN

(forma krzaczasta i pienna)

Krzew o kulistym pokroju lub w formie szczepionej o intensywnym wzroście. Popularna w uprawie amatorskiej odmiana o dużych  gronach owocowych i obfitym owocowaniu. Owoce czarne, dużej lub średniej wielkości oraz zebrane w grona. Bardzo atrakcyjna odmiana o ekspresyjnym smaku i wartości przerobowej. Odpowiednia pozycja do wyrobu dżemów, soków, suszu, nalewek, win czy jako dodatek do ciast i deserów.
Czas owocowania: połowa lipca

PORZECZKA CZERWONA JONKHEER VAN TETS

(forma krzaczasta i pienna)

Odmiana o silnym wzroście oraz dostępna w formie krzaczastej lub piennej, będącej wynikiem szczepienia. Owoce duże , błyszcząco-czerwone , czerwone, dojrzewające równomiernie. Pod względem smakowym kwaśne, ale taki jest ich urok. Sportretować je można jako duże grona. Bardzo wartościowa i cenna odmiana predestynowana do wyrobu przetworów. Posłuży jako tworzywo  soków, dżemów, win, nalewek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Odpowiedni materiał roślinny do nasadzeń na plantacjach towarowych oraz do użytku amatorskiego.
Czas owocowania: początek lipca

 

Porzeczka Jonkher van Tets

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.