Żurawina

ŻURAWINA

Żurawina wielkoowocowa (łac. Vaccinium macrocarpon) to roślina należąca taksonomicznie do rodziny roślin wrzosowatych. Nazywana jest także borówką wielkożurawinową. Stąd analogiczny pierwszy człon w określeniu łacińskim.

ODMIANA OPIS

Żurawina –

Wielkoowocowa

 Żurawina to niewielka krzewinka o zimozielonej charakterystyce. Rośnie niemal na każdej glebie, aczkolwiek nie preferuje ciążki i gliniastych podłoży. Ze względu na odczyn gleby odpowiednie będzie podłoże o kwaśnym ph, gdyż są to rośliny należące do rodziny roślin wrzosowatych. Świetnie natomiast odnajduje się na gruntach o względnie wysokim poziomie wód gruntowych (do 40cm poniżej powierzchni gruntu). Jej pokrój jest płożący. Preferuje raczej stanowiska naświetlone, gdzie owoce gromadzą więcej cukrów i lepiej się wybarwiają. Dodatkowo ich plenność jest większa na stanowiskach słonecznych, niż na stanowiskach zacienionych. Głównymi płodami są okrągłe jagody o różnym stopniu zaczerwienienia skórki.  Nie są one odpowiednie do bezpośredniego spożycia, gdyż pod względem smakowym są kwaśne i mało przyjemne. Natomiast są właściwym i cenionym  materiałem przerobowym.

Możemy z niej przygotować galaretki, dżemy (coraz częściej spotykane i popularne w naszym kraju jako dodatek do oscypków) , sosy, nadzienia do mięs czy susz, który wydłuża trwałość i długość przechowywania  owocu. W tej ostatniej wersji (choć zazwyczaj kandyzowanej) możemy spotkać ją w sklepach i na targowiskach. Jednak nie ma większej satysfakcji i pewności co do zdrowotności (składu chemicznego jaki może „zdobywać” na różnych etapach produkcji) , niż  wyhodowany na własnym krzaku owoc. Dlatego polecamy wszystkim samodzielna uprawę i życzymy obfitych zbiorów oraz smacznych wyrobów.  Ta bardzo atrakcyjna roślina wykazuje duża odporność na mróz.   Wielkość dorastania: 15 – 20 cm.

 

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.