Winorośl

 

Winorośl - Szkółka roślin Stecz

WINOROŚL

Winorośl (łac. Vitis) jest rośliną pnącą zaliczana taksonomicznie do rodziny roślin winoroślowatych.

 

ODMIANA OPIS

Winorośl – Alden

Kultywar pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. Winorośl o dużej plenności. Grona nie są zbyt duże natomiast owoce duże o  zabarwieniu niemal czerwono-czarnym. Idealnym miejscem uprawy są zaciszne miejsca o południowej wystawie. Idealna roślina do uprawy wielkotowarowej na plantacjach oraz do amatorskiego użytku. Odpowiednia pod osłony oraz do polowej uprawy towarowej i amatorskiej. Czas owocowania: październik. Mrozoodporność: -25.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Bianka

Pochodząca z Węgier odmiana o dużej plenności. Owoce mają kolor żółtozielony i dojrzewają w okresie trzeciej dekadzie września. Grona  średniej wielkości, podobnie jak owoce. Miąższ zwarty, aromatyczny  o przyjemnym i słodkim smaku. Ze względu na zwarty miąższ, wydajność moszczu dużo niższa.  Odmiana polecana do nasadzeń na plantacjach w uprawie polowej oraz do uprawy amatorskiej. Dzięki dużej odporności na choroby grzybowe świetnie się spisze w uprawie ekologicznej. Wina wytwarzane na bazie tego kultywaru są bardzo smaczne i aromatyczne. Czas owocowania: koniec września. Mrozoodporność: -25. Przeznaczenie: przerobowa

Winorośl –

Einset Seedless

Odmiana pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Jej cechą charakterystyczną, jak sama nazwa wskazuje, są pozbawione nasion owoce.  Owoce, podobnie jak grona, średniej wielkości. Pod względem barwnym są różowe o zwartym, aromatycznym i smacznym miąższu. Hedonicznie przyjemnym o posmaku truskawkowo-malinowym. Idealna do bezpośredniego spożycia oraz na przeroby i wina. Mało wrażliwa na choroby i odpowiednia do amatorskiej uprawy.  Czas owocowania: połowa września. Mrozoodporność: -26.  Przeznaczenie: deserowa, bezpestkowy

Winorośl – Fredonia

 Odmiana charakteryzująca się wysoką odpornością na czynniki chorobotwórcze oraz niskie temperatury. Grona średniej wielkości i luźnym pokroju, a przy odpowiednim nawożeniu i pielęgnacji zwarte oraz duże. Owoce ciemnogranatowe, duże o galaretowatym i soczystym miąższu. Pod względem hedonicznym przyjemne i smaczne. Odmiana odpowiednia dla amatorskiej uprawy, gdyż nie powinna przysporzyć nadmiernej kłopotliwości użytkownikom. Czas owocowania: koniec września. Mrozoodporność: -30.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl – Himrod

Bardzo atrakcyjna, pochodząca ze Stanów Zjednoczonych odmiana bezpestkowa. Grona luźne i rzadkie, a owoce niewielkie i żółte. Pod względem smakowym smaczne, słodkie z posmakiem labrusca. Idealna do uprawy amatorskiej, do sadzenia przy altanach lub pergolach. Czas owocowania: połowa września. Mrozoodporność: -26. Przeznaczenie: deserowa, bezpestkowy

Winorośl – Isabell

Odmiana pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Cechuje się dużą plennością, względnie wysoką mrozoodpornością oraz małą wrażliwością na czynniki chorobotwórcze. Grona duże, zwarte o kształcie stożkowym. Jagody o barwie ciemnogranatowej, duże o soczystym, smacznym i słodkim miąższu. Idealna do uprawy amatorskiej. Odpowiednie owoce na wina i soki oraz do bezpośredniej konsumpcji.  Czas owocowania: październik. Mrozoodporność: -30.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Kodrianka

Kultywar pochodzący z Mołdawii. Odmiana o dużych gronach i granatowych, elipsoidalnych, smacznych owocach. Duża plenność. Dużo lepsze rezultaty przynosi produkcja pod osłonami, natomiast w uprawie polowej owoce są mniejsze i grona cechują się różną wielkością oraz zwartością. Dość odporna odmiana na choroby oraz średnio mrozoodporna.  Czas owocowania: połowa września. Mrozoodporność: -22. Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Konkord Rosyjski

Jak nazwa wskazuje jest to odmiana rosyjska, która charakteryzuje się dużą mrozoodpornością oraz małą wrażliwością na choroby. Coraz popularniejsza w uprawie w naszym kraju , zarówno na plantacjach otwartych, uprawie pod osłonami oraz amatorskim wykorzystaniu. Grona od średniej do dużej wielkości, luźne. Owoce czerwono – granatowe, galaretowate, soczyste i smaczne o aromacie Labrusca.   Czas owocowania: odmiana średnio-wczesna (koniec września).  Mrozoodporność: -30.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Kristaly

Ciekawa węgierska odmiana. Owoce średniej wielkości o barwie żółtawej i bardzo słodkim smaku. Miąższ jagód słodki, przyjemny i soczysty.  Odmiana dość wytrzymała na mróz oraz choroby grzybowe. Polecana do uprawy amatorskiej  oraz handlowej.  Czas owocowania: koniec sierpnia – początek września. Mrozoodporność: -25.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Lidia

Jedna z ciekawszych odmian, która zdobywa coraz więcej zwolenników. Jest względnie odporna na choroby oraz mało wrażliwa na mróz. Owoce różowe, zebrane w zwarte i duże grona. Miąższ bardzo smaczny, aromatyczny i soczysty. Idealna odmiana deserowa zarówno do uprawy profesjonalnej jak również amatorskiej.   Czas owocowania:  początek września. Mrozoodporność: -25.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Muskat Letni

Odmiana chwalona pod kątem przetwórczym. Grona Owoce są dużej wielkości i barwie żółtej.  Miąższ zwarty, smaczny o ekspresyjnie muszkatowym posmaku i aromacie. Plenność zdecydowanie większa pod osłonami niż w uprawie polowej. Niemniej jest to odpowiednia odmiana dla uprawy amatorskiej.   Czas owocowania:  połowa sierpnia. Mrozoodporność: -20.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Muskat Odesskij

Ukraińska odmiana o przerobowym charakterze owoców. Cechuje się dość dobra odpornością na choroby grzybowe. Owoce żółte, średnie lub małe o soczystym i pysznym miąższu oraz muszkatowym aromacie. Polecana do wyrobu soków oraz do win. Czas owocowania: połowa września. Mrozoodporność: -25. Przeznaczenie: przerobowa

Winorośl –

Nero

Kolejna Węgierska odmiana  o wczesnym okresie owocowania i dużej plenności. Owoce dość duże, granatowe o bardzo smacznym, soczystym miąższu. Odporna na choroby grzybowe.  Odpowiednia odmiana do uprawy amatorskiej .  Czas owocowania:  połowa sierpnia. Mrozoodporność: -25.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

New York Muscat

Odmiana chwalona pod kątem przetwórczym, pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Owoce ciemno-czerwone z delikatnym woskowym nalotem. Miąższ soczysty i smaczny o delikatnym muszkatowym posmaku. Grona średniej wielkości i luźne. Mało wrażliwa na przemarzanie i choroby grzybicze. Owoce świetnie się sprawdzają do wyrobu win oraz jako produkt deserowy do bezpośredniego spożycia w postaci nieprzetworzonej  Czas owocowania: początek września. Mrozoodporność: -24.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Perła Zali

Odmiana znana i ceniona w naszym kraju. Podobnie jak Prim pochodzi z Węgier. Plonuje dość obficie. Grona dużej wielkości, średni zwarte. Ze względu na morfologiczny defekt zapylania cechują się niewielkim udziałem jagód zdrobniałych. Owoce żółte, duże o smacznym i słodkim posmaku. Wyczuć można nutka muszkatu. Odpowiednia odmiana do uprawy amatorskiej na białe wina, do kupazowania, soki oraz celem bezpośredniej konsumpcji.  Czas owocowania: połowa września. Mrozoodporność: -22.   Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Prim

 Odmiana, której geneza wywodzi się z Węgier. Bardzo plenna  i odpowiednia do amatorskiej uprawy polowej oraz półprofesjonalnej i profesjonalnej uprawy pod osłonami. Owoce żółte, zebrane w duże lub średnie grona o średnio zwartym układzie. Miąższ smaczny, soczysty o muszkatowym posmaku. Średnio odporna odmiana na mróz i choroby grzybowe.    Czas owocowania: połowa września. Mrozoodporność: -22. Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Seyval Blanc

Jedna z najczęściej spotykanych odmian winorośli w naszych warunkach klimatycznych. Silnie rośnie i obficie plonuje.  Owoce średniej wielkości o barwie żółto-zielonej, jędrny, smaczny. Grona od średniej wielkości do dużej.  Krzew wytrzymały na mrozy. Wykazuje duża odporność na choroby grzybicze.   Czas owocowania: odmiana średnio-wczesna (koniec września). Mrozoodporność: -28. Przeznaczenie: przerobowa

Winorośl –

Swenson Red

Bardzo znana i popularna odmiana, której geneza powstania zlokalizowana jest w Stanach Zjednoczonych. Twórcą tego kultywaru był Elmer Swenson. Był to amerykański producent wina,  który konwencjonalnie nazywany był „Patronem północnego winiarstwa”. Był twórcą wielu mrozoodpornych odmian, których jednym z przykładów jest właśnie Swenson Red. Jest silnie rosnącym pnączem. Grona średniej wielkości, cylindryczne i luźne. Jagody kuliste, purpuroworóżowe o smacznym, soczystym, malinowo – truskawkowym posmaku. Idealna odmiana do nasadzeń w uprawie amatorskiej, choć wymaga ochrony przed mączniakiem rzekomym. Owoce nadaja się na soki, wina słodkie oraz do bezpośredniego, deserowego spożycia.   Czas owocowania: połowa września. Mrozoodporność: -30.  Przeznaczenie: deserowa

Winorośl –

Wyszniowyj Rannyj

Odmiana pochodzenia Ukraińskiego. Jest typową odmianą z przeznaczeniem przerobowym. Grona średniej lub dużej wielkości, stożkowe i zwarte. owoce można sportretować jako kuliste, ciemnogranatowe z woskowym nalotem. Miąższ czerwono – wiśniowy, soczysty i smaczny. Idealna odmiana na czerwone wina. Odpowiednia do uprawy amatorskiej i profesjonalnej uprawy polowej oraz pod osłonami.   Czas owocowania: trzecia dekada września. Mrozoodporność: -26.  Przeznaczenie: przerobowa

Winorośl – V68-021

Pochodzący z Kanady kultywar. Dość odporna odmiana o dużej plenności. Grona średniej wielkości i luźne. Owoce duże, kuliste i różowe jagody. Miąższ soczysty, smaczny i słodki. Ze względu na względnie wysoką mrozoodporność jest to właściwa odmiana do uprawy niemal na każdym obszarze naszego kraju. Odpowiednia do uprawy amatorskiej. Owoce stosowne do wyrobu soków, win, rodzynek czy jako produkt do bezpośredniego spożycia deserowego. Czas owocowania: połowa września.  Mrozoodporność: -26.  Przeznaczenie: deserowa

 

 

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.