BRZOSKWINIA
Brzoskwinia zwyczajna (łac. Prunus persica) zaliczana jest taksonomicznie do rodziny roślin różowatych. Brzoskwinia stanowi jedną z głównych roślin owocowych w ofercie asortymentowej większości szkółek i sklepów ogrodniczych. Jest to także owoc konwencjonalnie dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym oraz na rynkowych straganach.
Morfologicznie brzoskwinie to drzewka o docelowym wzroście ok 6m. Nie są to ogromne drzewa i nie warto dopuszczać do osiągania przez nie tak wysokich rozmiarów. Wyróżnić możemy dwie główne przesłanki, które przemawiają za regularnym kształtowaniem rośliny i regulowaniem jej wysokości. Pierwsza ma charakter czysto użytkowy, nazbyt duże rozmiary rośliny utrudniają zbiór owoców poprzez konieczność zwiększenia wysiłków aby uzyskać dostęp do owoców zlokalizowanych w górnych partiach rośliny. Druga przesłanka tyczy się głównie zdrowotności i plenności rośliny. Prześwietlanie korony pozwala zapobiec nadmiernej wilgotności wewnątrz rośliny, która w połączeniu z wysoką temperaturą sprzyja rozwojowi chorób grzybiczych i wspomaga przewietrzanie rośliny. Ponadto cięcie stymuluje drzewko do bardziej obfitego plonowania, a myślę że dla większości użytkowników to główny wyznacznik oceny rośliny i motyw jej posiadania.
Być może są tacy dla których największą wartość stanowią bezspornie atrakcyjne kwiaty ,ale myślę ,że stanowią oni mniejszość. Kwiaty to kolejny ważny element budowy rośliny, które oczywiście są niezbędnym atrybutem w kontekście owocowania, ale także cechują się wspaniałymi, niezwykle atrakcyjnymi walorami dekoracyjnymi. Są one bowiem różowe, pięciokrotne oraz pojawiają się w kwietniu przed rozwojem liści. Stanowią dużą wartość estetyczną.
Kolejny i zarazem ostatni kluczowy składnik morfologiczny to owoc. Owoce, które pojawiają się zazwyczaj w okresie sierpień – wrzesień są owalne, żółte z czerwonym rumieńcem oraz bardzo soczyste i smaczne. Ich walory smakowe są bardzo wysoko cenione, a wykorzystanie w sztuce kulinarnej obejmuje szeroki zakres. Możemy brzoskwinie spotkać oczywiście w postaci naturalnej jak również puszkowane, suszone, przerobione w postać konfitur, soków, dżemów oraz jako materiał spożywczy stanowiący dodatek do ciast, pączków czy lodów.
PRUNUS PERSICA
Brzoskwinie polecane są zarówno do zastosowań produkcyjnych na plantacje jak również stricte amatorskich, dla własnego użytku. Jeśli chcemy mieć pewność dotyczącą jakości owocu i ewentualnych substancji z jakimi mógł mieć kontakt i które mógł zgromadzić, zdecydujmy się na samodzielna uprawę. Nie jest to trudne przedsięwzięcie, a przyniesie nam wiele przyjemności i satysfakcji z tytułu posiadania własnych źródeł owocu. Oczywiście niezbędne jest wykonywanie określonych zabiegów, które jednak nie zabiorą nam dużych zasobów czasowych. Mam tu na myśli cięcie połączone z prześwietlaniem rośliny oraz wykonanie niezbędnego oprysku na główny patogen brzoskwini, a mianowicie kędzierzawość liści. Oprysk wykonujemy w okresie bezlistnym do momentu nabrzmiewania pąków. Realizując właściwie te podstawowe zadania pielęgnacyjne możemy cieszyć się własnym, pewnym owocem i korzystać z niego bez konieczności udawania się na zakupy.
ODMIANA | OPIS |
Brzoskwinia – HARNAŚ |
Owoc duży, skórka żółta częściowo pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ żółtopomarańczowy , soczysty, słodko-kwaśny. Liście zielone , eliptyczne. Kwitnie na biało w okresie kwietniowym. W sierpniu pojawiają się owoce. Jedna z najbardziej mrozoodpornych i mało wymagających pod względem uprawnym odmian. Oczywiście pomijając chorobę o nazwie kędzierzawość liści brzoskwini , która wymaga zabiegów profilaktycznych i stanowi główna przyczynę osłabionego plonowania i rozwoju rośliny. W ekstremalnych sytuacjach może doprowadzić do całkowitego zamierania. Czas owocowania: połowa sierpnia. Wielkość dorastania : 3-5 m |
Brzoskwinia –INKA |
Jedna z najpopularniejszych i najbardziej wartościowych odmian. Owoc duży żółty z czerwonym rumieńcem. Miąższ bardzo soczysty, żółty , lekko kwaskowaty. Waga dojrzałego owocu wynosi przeciętnie 140 – 150g. W pełni mrozoodporna. Idealna pozycja do zastosowań sadowniczych jak również amatorskiej uprawy. Czas owocowania: połowa sierpnia. Wielkość dorastania : 3-5 m |
Brzoskwinia –SATURN |
Odmiana o jednych z najsmaczniejszych owoców. Głównym elementem wyróżniającym jest kształt owocu, który jest spłaszczony, a nie owalny jak w przypadku innych odmian. Gabarytowo ma on ok 8 cm średnicy i waży ok 80g. Wizualnie jest zabarwiony na żółto z czerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty, kremowy i słodki. Ze względu na magazynowanie cukrów przez owoce, preferowana jest ekspozycja słoneczna. Polecana odmiana do wykorzystania w charakterze rośliny w profesjonalnej uprawie sadowniczej jak również do uprawy amatorskiej. Na rynku często widnieją pod nazwą „Ufo”. Czas owocowania: połowa sierpnia. Wielkość dorastania : 3-4 m |
Brzoskwinia –HARCO (Nektaryna) |
Odmiana nektaryny o średnich, żółtych, prawie całkowicie pokrytych intensywnym czerwono fioletowym rumieńcem owocach. Miąższ jasnożółty , soczysty , odchodzący od pestki i bardzo smaczny. Polecana odmiana do plantacyjnego wykorzystania oraz amatorskiej uprawy. Czas owocowania: połowa sierpnia. Wielkość dorastania : 3-5 m |
Źródła internetowe:
Brzoskwinia zwyczajna, https://pl.wikipedia.org/wiki/Brzoskwinia_zwyczajna