Grusze

grusza

GRUSZE

Grusze (łac. Prunus communis) to rośliny które zakrawają już o konwenans w naszym kraju. Znane są i cenione od bardzo dawna za swe walory smakowe i bogactwo witamin. Na przestrzeni lat powstało wiele kultywarów tej rośliny które różnią się między sobą barwą, smakiem, wielkością i kształtem owoców, tempem wzrostu i docelową wielkością drzewka, okresem owocowania, trwałością owoców w przechowywaniu czy odpornością mrozową i odpornością na choroby grzybowe. Polecane drzewka na produkcję w plantacjach towarowych jak również na cele prywatnej, amatorskiej uprawy. Własny owoc bowiem zawsze smakuje wyjątkowo i daje wiele przyjemności i satysfakcji. Polecamy serdecznie. 


ODMIANA OPIS

Grusza – Faworytka (synonim “Klapsa”)

Owoc duży , zazwyczaj o żółtej barwie, ale czasem z  rozmyto-paskowanym brązowoczerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty, bardzo słodki o kolorystyce kremowobiałej. Jedna z najbardziej lubianych i znanych odmian gruszy. Wyhodowana została w Stanach Zjednoczonych, a twórcą był Thaddeus Clapp. Miało to miejsce według źródeł w 1860r. Polecana odmiana do nasadzeń amatorskich do bezpośredniego spożycia. Niestety jest dość miękka i z tego tytułu nie nie wytrzymuje długotrwałego transportu.   Czas owocowania: druga połowa sierpnia (Odmiana letnia).  Najlepsze zapylacze : Komisówka, Konferencja

Grusza –

Bojniczanka

Owoc duży o kształcie owalno-stożkowatym i o żółtozielonej w połowie pokrytej ordzewieniem skórce.  Miąższ kremowobiały, soczysty o słodko-kwaskowatym smaku.  Odmiana odporna na mróz i parcha gruszy. Wcześnie rozpoczyna owocowanie.  Polecana do produkcji na plantacjach towarowych, jak również do użytku amatorskiego. Przechowywane potrafią utrzymać swój stan pierwotny do stycznia. Czas owocowania:druga połowa września

Grusza –

Carola

Owoc duży i bardzo duży, wydłużony, zwężający się przy szypułce, żółtozielony, lekko ordzawiony. Czas owocowania: Odmian jesienna (połowa września). Najlepsze zapylacze : Faworytka, Konferencja, Komisówka

Grusza –

Komisówka

Oto jedna z najsmaczniejszych odmian grusz, której walory smakowe powinien docenić każdy. Myślę, że spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Późny okres owocowania i względna twardość owoców pozwalają na jej przechowywanie po zbiorze nawet do stycznia. Owoc duży o barwie zielono-żółtej z lekkim pomarańczowym rumieńcem, bardzo smaczny i soczysty o białokremowym zabarwieniu, aromatyczny. Polecana odmiana do produkcji towarowej  oraz  dla celów prywatnych w produkcji amatorskiej.  Dostępne są rośliny na podkładce gruszy kaukaskiej (drzewko roślinie silnie, ale późno owocuje – ok 5 roku) oraz na pigwie (drzewko rośnie mniejsze i mniej silnie, ale wchodzi wcześniej w okres owocowania- ok 3 roku po posadzeniu). Odmiana stworzona w Angers we Francji.  Czas owocowania: druga połowa października .  Najlepsze zapylacze : Faworytka, Konferencja

Grusza –

Konferencja

Jedna ze starszych odmian, której powstanie datuje się na 1884 rok. Kolebką jej powstania była szkółka M.Riversa w Sawbridgeworth w Anglii.  Owoc duży, początkowo o skórce zielonej, później brązowozłotej, ordzawionej. Miąższ ma kolor łososiowo-żółty i jest bardzo smaczny. Odmiana bardzo popularna i ceniona za swe walory smakowe i owoce. Jest jedna z najczęściej obecnych wśród dostępnych w sprzedaży na półkach sklepowych i straganach owoców. Wykazuje dużą zdolność do długoterminowego przechowywania. W niektórych chłodniach może nawet wytrzymywać okres do maja kolejnego roku.  Nazywana jest nawet z tego tytułu “królowa chłodni”. Czas owocowania: trzecia dekada września. Najlepsze zapylacze : Faworytka, Komisówka

 

 

Źródła internetowe:
Faworytka, https://pl.wikipedia.org/wiki/Faworytka

Komisówka, https://pl.wikipedia.org/wiki/Komis%C3%B3wka

Konferencja, https://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_(grusza)

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.