GRUSZE
Grusze (łac. Prunus communis) to rośliny które zakrawają już o konwenans w naszym kraju. Znane są i cenione od bardzo dawna za swe walory smakowe i bogactwo witamin. Na przestrzeni lat powstało wiele kultywarów tej rośliny które różnią się między sobą barwą, smakiem, wielkością i kształtem owoców, tempem wzrostu i docelową wielkością drzewka, okresem owocowania, trwałością owoców w przechowywaniu czy odpornością mrozową i odpornością na choroby grzybowe. Polecane drzewka na produkcję w plantacjach towarowych jak również na cele prywatnej, amatorskiej uprawy. Własny owoc bowiem zawsze smakuje wyjątkowo i daje wiele przyjemności i satysfakcji. Polecamy serdecznie.
ODMIANA | OPIS |
Grusza – Faworytka (synonim „Klapsa”)
|
Owoc duży , zazwyczaj o żółtej barwie, ale czasem z rozmyto-paskowanym brązowoczerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty, bardzo słodki o kolorystyce kremowobiałej. Jedna z najbardziej lubianych i znanych odmian gruszy. Wyhodowana została w Stanach Zjednoczonych, a twórcą był Thaddeus Clapp. Miało to miejsce według źródeł w 1860r. Polecana odmiana do nasadzeń amatorskich do bezpośredniego spożycia. Niestety jest dość miękka i z tego tytułu nie nie wytrzymuje długotrwałego transportu. Czas owocowania: druga połowa sierpnia (Odmiana letnia). Najlepsze zapylacze : Komisówka, Konferencja |
Grusza –Bojniczanka |
Owoc duży o kształcie owalno-stożkowatym i o żółtozielonej w połowie pokrytej ordzewieniem skórce. Miąższ kremowobiały, soczysty o słodko-kwaskowatym smaku. Odmiana odporna na mróz i parcha gruszy. Wcześnie rozpoczyna owocowanie. Polecana do produkcji na plantacjach towarowych, jak również do użytku amatorskiego. Przechowywane potrafią utrzymać swój stan pierwotny do stycznia. Czas owocowania:druga połowa września |
Grusza –Carola |
Owoc duży i bardzo duży, wydłużony, zwężający się przy szypułce, żółtozielony, lekko ordzawiony. Czas owocowania: Odmian jesienna (połowa września). Najlepsze zapylacze : Faworytka, Konferencja, Komisówka |
Grusza –Komisówka |
Oto jedna z najsmaczniejszych odmian grusz, której walory smakowe powinien docenić każdy. Myślę, że spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Późny okres owocowania i względna twardość owoców pozwalają na jej przechowywanie po zbiorze nawet do stycznia. Owoc duży o barwie zielono-żółtej z lekkim pomarańczowym rumieńcem, bardzo smaczny i soczysty o białokremowym zabarwieniu, aromatyczny. Polecana odmiana do produkcji towarowej oraz dla celów prywatnych w produkcji amatorskiej. Dostępne są rośliny na podkładce gruszy kaukaskiej (drzewko roślinie silnie, ale późno owocuje – ok 5 roku) oraz na pigwie (drzewko rośnie mniejsze i mniej silnie, ale wchodzi wcześniej w okres owocowania- ok 3 roku po posadzeniu). Odmiana stworzona w Angers we Francji. Czas owocowania: druga połowa października . Najlepsze zapylacze : Faworytka, Konferencja |
Grusza –Konferencja |
Jedna ze starszych odmian, której powstanie datuje się na 1884 rok. Kolebką jej powstania była szkółka M.Riversa w Sawbridgeworth w Anglii. Owoc duży, początkowo o skórce zielonej, później brązowozłotej, ordzawionej. Miąższ ma kolor łososiowo-żółty i jest bardzo smaczny. Odmiana bardzo popularna i ceniona za swe walory smakowe i owoce. Jest jedna z najczęściej obecnych wśród dostępnych w sprzedaży na półkach sklepowych i straganach owoców. Wykazuje dużą zdolność do długoterminowego przechowywania. W niektórych chłodniach może nawet wytrzymywać okres do maja kolejnego roku. Nazywana jest nawet z tego tytułu „królowa chłodni”. Czas owocowania: trzecia dekada września. Najlepsze zapylacze : Faworytka, Komisówka |
Źródła internetowe:
Faworytka, https://pl.wikipedia.org/wiki/Faworytka
Komisówka, https://pl.wikipedia.org/wiki/Komis%C3%B3wka
Konferencja, https://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_(grusza)