Jabłonie


Jabłoń - Szkółka roślin Stecz

JABŁONIE

Jabłonie (łac. Malus domestica) są taksonomicznie zaliczane do rodziny roślin różowatych. W Polsce jest uprawianych wiele odmian jabłoni, a nasz kraj jest jednym z największych producentów tego owocu na świecie. Na przestrzeni lat powstało wiele gatunków, odmian i sportów tej rośliny. Ten okres można liczyć w tysiącach lat, gdyż jest to roślina znana i głęboko zakorzeniona tradycji i kulturze wielu krajów. Jest chyba także najbardziej znanym na świecie owocem.

ODMIANA  OPIS

Jabłoń –

Oliwka Żółta

Oto jedna z najbardziej znanych odmian jabłoni (o ile nie dominująca w świadomości klientów). Konwencjonalnie bardziej znana pod nazwą papierówka. Tak papierówka to właśnie oliwka żółta.  Drzewo rośnie średnio silnie i osiąga średniej wielkości koronę.   Owoc średniej wielkości, jasnozielonkawożółty. Miąższ delikatny, soczysty , aromatyczny , kwaskowaty. Odmiana wybitnie odporna na choroby grzybicze oraz na niszczenie z powodu wpływu mrozów. Najpopularniejsza odmiana w uprawie amatorskiej. Idealna do spożycia w czystej postaci, jak również jako materiał przerobowy do soków, kompotów czy ciast. Czas owocowania:Odmiana letnia (druga połowa lipca). Najlepsze zapylacze: Antonówka Zwykła, Kronselska, Koksa Pomarańczowa, Szampion

Jabłoń –

Katja

  Drzewo rośnie średnio silnie, wytrzymałe na mróz, mało wrażliwe na choroby . Owoc średniej wielkości z ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ bardzo soczysty , delikatny, smaczny.  Odmiana polecana zarówno do produkcji towarowej, jak i do nasadzeń amatorskich. Czas owocowania: Odmiana letnia ( koniec sierpnia). Najlepsze zapylacze:

Jabłoń –

Ananas Berżenicki

 Jest, to stara odmiana jabłoni, pochodząca z Wileńszczyzny. Miąższ średnio soczysty, kruchy, słodko-kwaśny, smaczny.  Owoc duży, kulisto-stożkowaty, skórka jasnożółta, gruba, pokryta delikatnym, rozmytym, różowym rumieńcem. Odmiana odporna na mróz i mało podatna na choroby.
Czas owocowania: Odmiana letnia (ok. połowy sierpnia) Najlepsze zapylacze: samopylna.

Jabłoń –

Jonagold

 Odmiana stworzona w Stanach Zjednoczonych na Uniwersytecie Carnella  w należącej do jego struktury organizacyjnej  stacji doświadczalnej Geneva. Jest obecnie jedną z najczęściej uprawianych odmian w Europie w produkcji towarowej. Tworzy duże, kuliso-stożkowe owoce. Ich barwa jest zielonkawożółta i często w pełni dojrzewania oraz dużej ilości słońca pojawia się czerwona rumień. Miąższ jest wyjątkowy, soczysty o białokremowym zabarwieniu. Pod względem smaku jest ekspresyjny i bardzo przyjemny. Polecana odmiana do nasadzeń na plantacjach towarowych oraz do użytku amatorskiego.
Czas owocowania: odmiana zimowa(początek października). Najlepsze zapylacze: Szampion

Jabłoń – Malinowa Oberlandzka

 Owoc średni lub duży, pokryty brunatnokarminowym rumieńcem. Miąższ jasnozielony, soczysty, kruchy i słodki. Jedna z najcenniejszych odmian do nasadzeń amatorskich, ale także do produkcji wielkotowarowej. Jabłonie te są odporne na mróz i mało wrażliwe na choroby grzybicze.
Czas owocowania: odmiana jesienna (koniec września) . Najlepsze zapylacze: Antonówka Zwykła, Lobo, Koksa Pomarańczowa.

Jabłoń – Koksa Pomarańczowa

 Owoc średniej wielkości karminowo pomarańczowy – bardzo smaczny. W smaku przypomina gruszkę. Jedna z cenniejszych odmian jabłoni do uprawy amatorskiej.
Czas owocowania: odmiana wczesnozimowa. Najlepsze zapylacze: Antonówka Zwykła, Oliwka żółta, Lobo, Golden Delicious

Jabłoń – Antonówka Zwykła

 Owoc średniej wielkości, zielonożółty czasem z lekkim czerwonym rumieńcem. Miąższ jest soczysty o kwaskowatym smaku i aromatyczny.  Jedna z najstarszych i najczęściej uprawianych odmian jabłoni. Odpowiednia do produkcji na plantacjach towarowych oraz w amatorskiej uprawie.  Są mrozoodporne i mało wrażliwe na choroby grzybicze. Jej owoce zawierają wiele pektyn i kwasów organicznych. W sztuce kulinarnej wykorzystywane są jako materiał do wyrobu dżemów, kompotów, konfitur, soków, musów, suszu, jako dodatki do ciast itd.  Czas owocowania: odmiana jesienna (początek września). Najlepsze zapylacze: Oliwka Żółta, Lobo

Jabłoń – Novamac

 Jedna z cenniejszych odmian dla uprawy amatorskiej ze względu na małą podatność na choroby grzybowe oraz wysoką mrozoodporność. Owoce pod względem gabaryrowym nie są największe ale kompensują to obfitym owocowanie. W sprzyjających latach powodującym wręcz łamanie gałęzi pod ciężarem owoców.  Owoc średniej wielkości z wiśniowoczerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy o słodkim smaku.
Czas owocowania:odmiana jesienna (połowa września)  Najlepsze zapylacze:

Jabłoń –Alwa

 Owoc średniej wielkości pokryty karminowoczerwonym rumieńcem. Miąższ słodki i soczysty. Optymalna odmiana dla uprawy towarowej oraz amatorskiej.
Czas owocowania:  odmiana zimowa (październik) . Najlepsze zapylacze: Lobo, Szampion, Golden Delicious, Cortland, Witos, Delikates

Jabłoń – Golden Delicious

 Owoc średniej wielkości, stożkowaty, pokryty bardzo delikatnym pomarańczowym rumieńcem. Miąższ soczysty, kruchy, winno słodki oraz niezwykle smaczny. Owocuje corocznie i obficie, wchodząc w okres owocowania już w 2-3 roku. Polecana odmiana do uprawy amatorskiej oraz na plantacje towarowe. W tym charakterze stanowi główny materiał nasadzeniowy na plantacjach w Europie.
Czas owocowania: odmiana zimowa(początek października). Najlepsze zapylacze: Oliwka Żółta.

Jabłoń – Szampion

 Jabłonie pochodzące z Czech. Jest jedna z najczęściej spotykanych odmian jabłoni w produkcji towarowej.  Jabłonie te nadają się do uprawy wielkotowarowej oraz stricte amatorskiej. Owoc duży, żółty z karminowoczerwonym rumieńcem . Miąższ powszechnie uznany za niezwykle smaczny. Miąższ soczysty, słodki o finezyjnie kwaskowatym charakterze.   Czas owocowania: odmiana jesienna (druga dekada września) . Najlepsze zapylacze: Lobo

Jabłoń – Red Boskoop

 Owoc bardzo duży, szorstki pokryty czerwonym rumieńcem. Jest to odmiana wynaleziona w Niemczech, która stanowi mutant  różniący się barwą, odmiany holenderskiej Boskoop. Odpowiednia do nasadzeń towarowych jak i amatorskiej uprawy. Czas owocowania:Odmiana zimowa. Najlepsze zapylacze: Szampion, Oliwka żółta, Lobo, Golden Delicious

Jabłoń –Lobo

 Odmiana pochodząca z Kanady. Owoc duży , kulisty, lekko stożkowaty z ciemnokarminowym rozmytym rumieńcem. Miąższ zielonkawokremowy, słodko – kwaśny, bardzo aromatyczny i smaczny.  Jej pochodzenie sugeruje, iż jest to odporna odmiana na mróz i tak bez wątpienia jest. Polecana do zimniejszych regionów kraju.  Jedna z głównych odmian znajdujących się w produkcji towarowej naszego kraju. Czas owocowania: odmiana jesienna (połowa września). Najlepsze zapylacze: Szampion

Jabłoń – Królowa Renet

 Jedna z najstarszych odmian, cechująca się dużą mrozoodpornością. Owoc są średniej wielkości, kulistostożkowy. Skórka cienka, lśniąca, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym prążkowanym rumieńcem. Miąższ soczysty, kruchy o korzennym aromacie. Bardzo smaczna i ceniona odmiana.
Czas owocowania: odmiana jesienna (połowa września). Najlepsze zapylacze:

Jabłoń – Cortland

 Owoc duży lub średniej wielkości, pokryty karminowowiśniowym rumieńcem. Miąższ soczysty aromatyczny i słodki. Barwa miąższu biała. Ta pochodząca i bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych odmiana cechuje się dobra mrozoodpornością i plennością.  Jest jedną z najczęściej uprawianych w ramach plantacji towarowych.  Czas owocowania: odmiana zimowa (trzecia dekada września). Najlepsze zapylacze: Oliwka żółta, Koksa pomarańczowo, Lobo, Golden Delicious, Antonówka Zwykła

Jabłoń – Kosztela

Oto jedna z najstarszych i najbardziej odpornych pod względem mrozoodporności i odporności na choroby grzybowe jabłoni. Jabłonie te rodzą  owoce średniej wielkości, zielonożółty. Miąższ ich jest soczysty i aromatyczny. Pod względem smaku jest słodki, ale zależnie od okresu zbioru. Często spotykany owoc na pólkach sklepowych oraz na straganach. Polecane jabłonie do nasadzeń w produkcji towarowej jak również amatorskiej uprawie.
Czas owocowania: odmiana jesienna (połowa września). Najlepsze zapylacze:

 Jabłoń –Kronselka

 Jedna ze starszych odmian, która ceniona jest za swe niezwykłe walory smakowe i odporność na choroby. Ta odmiana jest kultywarem, którego powstanie datuje się na 1869r, a za twórcę uważany jest Charles Baltet. Owoce duże, woskowo – żółte z rozmytym pomarańczowym rumieńcem. Miąższ jest kremowy, kruchy, soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny. Idealna odmiana do bezpośredniego spożycia, jak również jako materiał przerobowy. Polecana do nasadzeń na plantacje towarowe, jak również dla amatorskiej uprawy. Czas owocowania: odmiana jesienna (koniec września).  Najlepsze zapylacze: Golden Delicious, Antonówka Zwykła

 






Źródła internetowe:

Kronselka, https://pl.wikipedia.org/wiki/Kronselska
Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.