PIGWA
Pigwa (łac. Cydonia) jest taksonomicznie zaliczana rośliną do grupy systematycznej różowatych. Podobnie jak jabłonie, podobnie jak głogi, złotliny, tawuły, róże, migdałowce, czereśnie, śliwy i wiele innych. W Europie i Polsce została introdukowana jako roślina uprawna.
Morfologicznie stanowi nieduże drzewko lub duży krzew, który potrafi osiągnąć nawet 5 m wysokości. Na szczęście dobrze toleruje cięcie, dzięki któremu możemy jej nadać właściwy i oczekiwany wzrost i kształt. Cięcie nie tylko pozwala na nadanie właściwego subiektywnie kształtu i wizerunku, ale także sprzyja bardziej obfitemu owocowaniu. Mimo, iż roślinę ta sklasyfikowaliśmy jako drzewko owocowe, posiada ona dekoracyjne i ornamentowe kwiaty. Barwa kwiatów ma tonacje różową i jest mniej lub bardziej intensywną wersją tego koloru.
Najważniejsze są jednak owoce i to one stanowią główny czynnik powodujący, iż skłonność decyzyjna konsumentów wzrasta. Owoce różnej wielkości, zależnie od odmiany. W smaku początkowo cierpkie i twarde, ale po przemrożeniu lub ugotowaniu staja się smaczne i słodkie. Cenne ze względów zdrowotnych (maja właściwości przeciwzapalne) oraz kulinarnych. Coraz częściej wykorzystywane są jako materiał do wyrobu dżemów, soków, konfitur. Zwłaszcza dżemy są arcy-pyszne, o czym mogę sam zaświadczyć. W tym aspekcie najwyżej jednak oceniane jest jej wykorzystanie do wyrobu nalewek, które konwencjonalnie uznawane są za lidera pod tym względem i wysoko oceniane przez wszystkich smakoszy. Można uznać że nalewki te to kanon smaku większości koneserów.
Jej zastosowanie jako rośliny przeznaczonej do produkcji wielkotowarowej oraz amatorskiej, owocowej uprawy jest znaczne i ekstensywne. Ponadto jednak jest także wykorzystywana w ogrodnictwie i sadownictwie jako podkładka skarlająca gruszek oraz powodująca ich wcześniejsze rozpoczęcie owocowania. Jej dekoracyjny charakter nie umknął także uwadze projektantom zieleni miejskiej, którzy chętnie wykorzystują ją w nasadzeniach struktur miasta. Wynika to z tego, że cechuje się ona tolerancja na zanieczyszczenia, mrozoodpornością i małymi wymogami uprawnymi. Możemy je spotkać w miejskich parkach, zieleńcach, zieleni osiedlowej oraz przydrożnej oraz w innym zakątkach struktury miejskiej. W prywatnych nasadzeniach, oprócz wspomnianej wartości konsumpcyjnej owoców, wzbogaci nasze nasadzenie o element zielony, różowe finezyjne kwiaty oraz dekoracyjne owoce, które wizualnie bardzo uatrakcyjniają kompozycję. Polecamy serdecznie.
Odmiana | Opis |
Pigwa – pospolita |
Drzewko z rodziny różowatych. Owoce żółte, jabłkowate , osiągające do 6 cm średnicy. Dojrzewają w październiku. Okres owocowania: październik. Wielkość dorastania: 3m. |
Pigwa – gruszkowa |
Odmiana pigwy pospolitej, ale różniąca się wielkością owoców- osiągają 1 kg masy własnej. Wizualnie zbliżony do gruszki , jednak smakowo przypomina pigwę pospolitą. Zawiera dużo pektyn oraz oddziałują przeciwzapalnie na nasz organizm. W sztuce kulinarnej jest często materiałem do wyrobu soków, dżemów, konfitur, a zwłaszcza przepysznych i wysoko cenionych wśród smakoszy nalewek. Polecana do nasadzeń miejskich jak również prywatnych. Okres owocowania: październik. Wielkość dorastania: 3m. |
Pigwa – jabłkowa |
Analogiczna sytuacja do pigwy gruszkowej, z tą różnica ,że owoc (jak nazwa wskazuje) podobny jest do jabłka. Smakowo koresponduje z pigwą pospolitą. Okres owocowania: październik. Wielkość dorastania: 3m. |