JAGODA KAMCZACKA
Jagoda kamczacka (łac.Lonicera orientalis) należy taksonomicznie do rodziny roślin przewiertniowatych. Pochodzi z Azji, a w Polskich warunkach została introdukowana jako roślina uprawna. Uprawiane są zwłaszcza kultywary będące wynikiem hybrydyzacji odmian.
Morfologicznie stanowią krzewy dorastające do ok 1,5 m z białymi kwiatami, które pojawiają się wcześnie, gdyż już na początku kwietnia. Ich efektem są owoce, które są głównym czynnikiem motywującym do ich uprawy. Są one zazwyczaj fioletowe, podłużne, aromatyczne i smaczne. Pojawiają się zazwyczaj w czerwcu. Są rezerwuarem witamin oraz flawanoidów, antocyjanów, polifenoli itd , które to wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszych organizmów. Świetnie się nadają do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do ciast i deserów oraz jako materiał przerobowy do wyrobu dżemów, soków czy suszu.
Odpowiednie do nasadzeń na plantacjach wielkotowarowych, których w naszym kraju przybywa oraz dla amatorskiej uprawy i własnego wykorzystania owoców. Polecamy serdecznie.
ODMIANA | OPIS |
Jagoda kamczacka – Czelabinka |
Bardzo popularna w Polsce odmiana o powszechnym zastosowaniu. Odporna na mróz i bardzo plenna. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, gdyż już w drugim roku po posadzeniu. Jest mrozoodporna i mało wrażliwa na suszę. Owoce słodkie i aromatyczne. Pod względem wielkości dość duże. Idealne do ciast, deserów, pierogów, bezpośredniej konsumpcji oraz jako materiał do wyrobu dżemów, suszu i soków. Bardzo atrakcyjna i plenna odmiana zarówno do zastosowań amatorskich, na własny owoc oraz plantacyjnych z przeznaczeniem handlowym. Czas owocowania: początek czerwca. |
Jagoda kamczacka – Wojtek |
Jedna z najbardziej popularnych odmian jagody kamczackiej. Odpowiedni kultywar do nasadzeń na plantacjach towarowych (do zbioru mechanicznego) oraz do uprawy czysto amatorskiej dla własnego użytku. Odmiana Polska o podłużnych, słodkich i aromatycznych owocach. Jest bardzo plenna i średnia wielkość uzyskanych z krzewu owoców oscyluje na poziomie ok 4kg. Owoce idealne na przetwory takie jak dżemy, soki, na mrożonki oraz jako dodatek do ciast i deserów. Również jako susz oraz do bezpośredniego spożycia. są one rezerwuarem wielu witamin i substancji (flawanoidy, antocyjany, polifenole itd. ), które wpływają pozytywnie na pracę naszego organizmu. Jest w pełni mrozoodporna i potrafi owocować nawet 30 lat. Czas owocowania: początek czerwca. |
Jagoda kamczacka – Wołoszebnica |
Odmiana o pochodzeniu Rosyjskim i bardzo wysokiej mrozoodporności. Można powiedzieć, że u nas jest w pełni odporna na mróz. Jest to kultywar odporny zarówno na suszę jak i mróz oraz mało wymagający glebowo. Niemniej preferuje glebę o odczynie lekko kwaśnym, pomiędzy 5,5 – 5 ph. Bardzo dobry wybór dla zakładających plantacje wielkotowarowe oraz dla amatorskiej uprawy. Owoc duży, granatowy, podłużny o przyjemnym pod względem hedonicznym smaku oraz bardzo aromatyczny. Świetnie się spisze jako materiał na susz oraz do wyrobu dżemów czy soków. Bardzo dobrze smakuje także na surowo oraz jako dodatek do ciast, knedli, pierogów czy deserów. Czas owocowania: początek czerwca. |