TRUSKAWKA
Truskawka (Fragaria ×ananassa) jest taksonomicznie zaliczana do rodziny roślin różowatych. Nazywana jest także poziomką truskawkową, poziomką ananasową czy poziomką wielkoowocową. Konwencjonalnie jednak nazwa petryfikowała się jako truskawka. Jest ona mieszańcem, powstałym w efekcie połączenia dwóch odmian poziomek.
Morfologicznie jest byliną o krótkiej pod względem wysokościowym łodydze. Wypuszcza natomiast długie wąsy rozłogowe. Liście trójlistne, zielone połyskujące. Owoce różnej wielkości, sercowate, szerokostożkowe, niektóre lekko spłaszczone, czerwone, purpurowe, z zielonym czubkiem – zależnie od odmiany. Heterogeniczność w finezyjnych różnicach między wyglądem owoców różnych odmian jest znaczna, natomiast analogiczny jest skład i prozdrowotny charakter.
Owoc truskawki to źródło wielu cennych substancji , które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zawierają one bowiem liczne minerały, witaminy i inne cenne dla naszego zdrowia substancje. Pośród witamin zdecydowanie dominuje witamina C, której obecność w organizmie wpływa na odporność na infekcje i zmniejsza ryzyko przeziębienia, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga tworzenie kolagenu i wydzielania osseiny, a więc pośrednio wpływa na kondycję chronologicznie stawów i kości, zapobiega utlenianiu złego cholesterolu (LDL), zapobiega rozwojowi szkorbutu, niedokrwistości itd. Ponadto w jej składzie znajdują się witamina A (pozytywnie oddziałująca na wzrok), witamina K (wykazuje pozytywny wpływ na proces gojenia ran i przeciwdziała niedokrwistości) oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, ,B9.
Ponadto minerały w postaci cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo oraz ponadto błonnik, antocyjany, flawanoidy czy pektyny. Bezsprzecznie jest to bardzo cenny i wartościowy pod względem zdrowotnym owoc. Niemniej wbrew powszechnej opinii, iż to co zdrowe nie zawsze jest smaczne, truskawka charakteryzuje się wspaniałymi walorami smakowymi. Poza bezpośrednim, na surowo spożyciem owocu, możemy go spożywać w różnej postaci, a sztuka kulinarna wykorzystania truskawek dostarcza nam ogromnej ilości postaci (dżemy, kompoty, soki, ciasta z truskawkami, koktajle oraz wiele innych). Warto skorzystać z tych smacznych i zdrowych owoców, a funkcjonowanie naszego organizmu z pewnością ulegnie poprawie.
ODMIANA | OPIS |
POLKA |
Odmiana o bardzo słodkich owocach i dużej plenności. Owoc średniej wielkości, sercowaty , intensywnie czerwony. Miąższ czerwony, soczysty o aromatycznym i słodkim smaku. Odmiana przeznaczona do uprawy profesjonalnej, przetwórstwa jak również prywatnej, amatorskiej, na własne potrzeby. Jest w pełni mrozoodporna i mało wrażliwa na szarą pleśń. Czas owocowania: Odmiana średnia (połowa czerwca) |
ELSANTA |
Odmiana truskawek o wyjątkowo deserowym charakterze. Morfologicznie sama sadzonka rozrasta się bardzo silnie i obficie owocuje. Owoc jędrny, stożkowaty, jasnoczerwony. Bardzo dobrze toleruje nawet długi transport, w związku z czym świetnie się sprawdzi jako roślina z przeznaczeniem handlowym owoców, deserowym oraz przetwórczym, jak również jako materiał uprawowy czysto amatorski dla własnych potrzeb. Czas owocowania: Odmiana średniowczesna ( połowa czerwca) |
HONEOYE |
Bardzo atrakcyjna odmiana o ugruntowanej renomie na polskim rynku. Owoc duży, jędrny, ciemnoczerwony, z silnym połyskiem. Miąższ jasnoczerwony, soczysty o aromatycznym i słodkim smaku. Pod względem hedonicznym bardzo przyjemny. Dobrze znoszą transport i przechowywanie. Z tego tytułu świetnie spełni się jako rośłina deserowa jak również i przerobowa. Odpowiednia roślina na plantacje towarowe oraz do wykorzystania amatorskiego w przydomowych ogródkach. Czas owocowania: Odmiana wczesna (początek czerwca) |
KENT |
Jedna z bardziej udanych odmian. Cechuje się wielkościami owoców od dużych po średniej wielkości. Bardzo atrakcyjna w celach handlowych (dobrze znosi transport) , przetwórczych oraz dla prywatnego, deserowego użytku. Owoc czerwony, z silnym połyskiem na całej powierzchni, jędrny, smaczny. Czas owocowania: Odmiana wczesna (początek czerwca) |
W TRAKCIE SEZONU TRUSKAWKOWEGO POSIADAMY RÓWNIEŻ W SPRZEDAŻY OWOCE TRUSKAWEK. TERMIN DOSTĘPNOŚCI OWOCÓW UZALEŻNIONY JEST OD WARUNKÓW ATMOSFERYCZNYCH PANUJĄCYCH W DANYM ROKU i ZAZWYCZAJ MIEŚCI SIĘ ON W OKRESIE 10.06 – 20.07. TERMIN TEN MOŻE ULEC ZMIANIE I NIE MA CHARAKTERU BEZWZGLĘDNIE OBOWIĄZUJĄCEGO, JEDNAK STANOWI PEWIEN WYZNACZNIK REGULARNOŚCI. SZCZEGÓŁY DOSTĘPNE POD NUMERAMI TELEFONÓW: 609894655, 531494266
Źródła internetowe:
Truskawka, https://pl.wikipedia.org/wiki/Truskawka