JEŻYNA BEZKOLCOWA
Jeżyna bezkolcowa (łac. Rubus fruticosus) to roślina należąca taksonomicznie do rodziny roślin różowatych.
ODMIANA | OPIS |
Jeżyna bezkolcowa – Black Satin |
Odmiana o wzrostowej popularności i dużych owocach. Pod względem plenności bardzo obfita. Owoc o wydłużonym kształcie ,ciemny o bardzo smacznym smaku. Odpowiednie do bezpośredniego, deserowego spożycia oraz jako materiał przerobowy. Nie tworzy odrostów korzeniowych w związku z czym nie jest tak inwazyjna jak inne rodzaje. Polecana do nasadzeń w uprawie amatorskiej jak i nasadzeń plantacyjnych. Czas owocowania: pierwsza połowa sierpnia |
Jeżyna bezkolcowa – Loch Ness |
Oto jedna z odmian charakteryzujących się największymi pośród jeżyn owocami. Stanowią idealny wręcz materiał do nasadzeń w amatorskiej uprawie oraz jako plantacyjna roślina. Owoce pod względem gabarytowym można śmiało określić jako duże, są podłużne, czarne i niezwykle smaczne. Są bardzo smaczne i odpowiednie do mrożenia, bezpośredniego spożycia oraz jako materiał do wyrobu dżemów, soków. Wzbogacą także ciasta i desery. Czas owocowania: dojrzewają od początku sierpnia do połowy września |
Jeżyna bezkolcowa – Navaho |
Odmiana o wyprostowanym wzroście i wysokości dorastania do 1,5m. odporna na choroby co predestynuje ją do nasadzeń w amatorskiej uprawie oraz jako materiał roślinny do tworzenia plantacji wielkotowarowych. Nie są one największe, ale licznie zasiedlają roślinę. Pod względem wizualnym są barwy ciemnogranatowej ,aż do czarnej. Bardzo smaczne i soczyste. Idealne do wykorzystania w przerobach na dżemy i soki oraz do mrożenia i jako dodatek do ciast i deserów. Nie zapominając oczywiście o bezpośrednim spożyciu. Czas owocowania: dojrzewają od początku sierpnia do połowy września |
Jeżyna bezkolcowa – Thornfree |
Odporna odmiana o intensywnym i dynamicznym wzroście, która nie wytwarza odrostów korzeniowych. Silny wzrost nie powoduje jednak ograniczenia plonu lub zdrobnienia owoców. Owoce duże, czarne i podłużne. Bardzo smaczne i właściwe do bezpośredniego spożycia konsumpcyjnego oraz jako składnik przetworów typu dżemy, soki. Odpowiednie także do mrożenia i jako dodatek do ciast i deserów. Z pewnością wzbogacą takie wytwory sztuki kulinarnej. Odmiana polecana do produkcji wielkotowarowej na plantacje. Nie przysporzy także kłopotów w amatorskiej uprawie, gdyż jest mało wymagająca i odporna na choroby. Czas owocowania: koniec sierpnia |