Szkółka drzew krzewów owocowych i ozdobnych
Szkółka drzew krzewów owocowych i ozdobnych

Wiśnia

Wiśnia - Szkółka roślin Stecz

WIŚNIA

Wiśnia pospolita (łac. Prunus Cerasus) to gatunek rośliny taksonomicznie zaliczanej do rodziny różowatych. jej kolebką i miejscem endemicznym jest Azja Mniejsza. W Polsce głównie uprawiana jako roślina owocowa. 

Morfologicznie stanowi małe drzewko lub duży krzew o wysokości dorastania maksymalnie 5 m. Korona luźna z lekko  zwisającymi pędami.  Liście o zabarwieniu zielonym, eliptyczne, ząbkowane. Kwiaty pojawiające się przed rozwojem liści mają barwę białą i świetnie prezentują się na roślinie. Owoce to okrągłe lub sercowate pod względem kształtu pestkowce. Zazwyczaj o zabarwieniu skórki w różnych odcieniach czerwonego. Soczysty miąższ i smaczny. Wykorzystywane powszechnie i na dużą skalę w przetwórstwie spożywczym do wyrobu soków, dżemów, win, nalewek. Również wykorzystywane jako dodatek do deserów, ciast, czekolad itd.  W pewnym zakresie  także przeznaczone i spożywane w stanie nie przetworzonym.

Polecamy serdecznie zarówno do nasadzeń w produkcji towarowej jak również do amatorskiej uprawy na własny owoc. Własny owoc daje nam gwarancję zdrowotności, pewność co do zawartości substancji  i niesamowitą  satysfakcję. 

ODMIANA OPIS

Wiśnia – Groniasta

 Jedna z najlepszych odmian deserowych, cechująca się dużymi, czerwonymi owocami. Miąższ soczysty i smaczny. Idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia jak również na konfitury, dżemy, soki, kompoty i dodatek do ciast, pączków, lodów itd. Odpowiednia odmiana do nasadzeń plantacyjnych oraz amatorskiej uprawy.  Czas owocowania: połowa lipca. Najlepsze zapylacze: samopylna, ale lepiej owocuje w towarzystwie Nefris i Łutówka

Wiśnia – Lucyna

Kultywar o smacznych owocach i dużej odporności na mróz oraz choroby grzybicze. Owoc duży lub średniej wielkości , czerwony z mięsistym deserowym miąższem. Odpowiednia do bezpośredniego skonsumowania oraz jako przerobowy materiał do konfitur, dżemów, czy soków. Dobra odmiana do nasadzeń prywatnych i amatorskiej uprawy. Stanowi świetny zapylacz do odmiany Panda103. Czas owocowania: połowa lipca. Najlepsze zapylacze: samopylna

Wiśnia –

 Sabina

Polska odmiana o zastosowaniu w produkcji wielkotowarowej oraz w amatorskiej uprawie. Rodzi bardzo atrakcyjne owoce. Owoc średniej wielkości ciemnoczerwony z czerwonym sokiem. Trafny wybór w celach przerobowych jak również do bezpośredniej konsumpcji w czystej postaci.  Czas owocowania: początek lipca.  Najlepsze zapylacze: samopylna

Wiśnia –

Nana

Odmiana Rumuńska, która cieszy się ogromną popularnością w Polsce.  Owoc w początkowej fazie dojrzałości jasnoczerwony, ale z czasem staje się  ciemnoczerwony, słodko- kwaśny. Plonuje obficie i regularnie. Ceniona odmiana ze względu na walory smakowe i chętnie wybierana do wyrobu dżemów, konfitur, soków oraz domowych nalewek. Smaczniejsza niż Łutówka oraz bardziej odporna na choroby grzybowe. Czas owocowania: połowa lipca. Najlepsze zapylacze:  samopylna

Wiśnia –

Nefris

 Odmiana rodząca duże i średnie pod względem wielkości owoce. Owoce zabarwione na czerwono z czerwonym miąższem. Bardzo smaczne i chętnie wykorzystywane w przetwórstwie. Odpowiednia odmiana dla plantacji towarowych oraz dla nasadzeń amatorskich. Czas owocowania: połowa lipca. Najlepsze zapylacze: samopylna, Pandy, Łutówka

Wiśnia –

Pandy

Bardzo popularna w naszym kraju odmiana o charakterze deserowym i przerobowym. Owoc duży lub bardzo duży, soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny. Godna polecenia do wykorzystania w celech wyrobu dżemów, soków, kompotów, konfitur oraz na wina. Bardzo często sadzona z wykorzystaniem plantacyjnym, ale także jako materiał roślinny w amatorskiej uprawie. Wymaga zapylacza.  Czas owocowania: połowa lipca. Najlepsze zapylacze: Lucyna

Wiśnia –

Łutówka

Najpopularniejsza odmiana spotykana w sadach wielkotowarowych. Odznacza się dużą plennością i obfitym owocowaniem.  Owoc duży , kulisty, ciemnowiśniowy, soczysty. Bardzo smaczne i chętnie wykorzystywane jako materiał przerobowy do wyrobu konfitur, soków, dżemów, kompotów, musów czy jako dodatek do ciast.  Czas owocowania: koniec lipca.  Najlepsze zapylacze: samopylna