MALINOTRUSKAWKA
Malinotruskawka (łac. Rubus illecebrosus), nazywana również maliną ponętną jest roślina zaliczana przez taksonomów do jednostki systematycznej rodziny jeżyn. Jej genezą i kolebką powstania, gdzie stanowi roślinę endemiczną jest Kraj Kwitnącej Wiśni, a więc Japonia. W Polsce, jak również w wielu innych regionach świata została doceniona i introdukowana jako roślina uprawna.
Pod względem morfologicznym, dotyczącym budowy rośliny jest to niewielki krzew, który dorasta do ok. 0,5m. Kolejnym elementem budowy są kwiaty, które są duże o barwie białej i pojawiają się w lipcu. Ostatni element morfologiczny stanowią owoce, które prezentują się bardzo interesująco. Są one czerwony o żywym wyglądzie. Ze względu na smak można doszukiwać się analogi do smaku morwy. Kształt mają kulisty, paralelny do jeżyny, maliny. Te bardzo atrakcyjne owoce dodają wizualnego charakteru tej roślinie i uatrakcyjniają obraz. Owoce malinotruskawki pojawiają się w miesiącu sierpniu. Te ciekawe i egzotyczne owoce znajdują zastosowanie w sztuce kulinarnej, jako materiał do wyrobu dżemów, soków, dodatek do ciast czy galaretek oraz do mrożenia.
Rośliny te nie są szczególnie wymagające uprawowo i możemy je z powodzeniem stosować na różnego typu glebach oraz o różnym odczynie. Idealne do nasadzeń amatorskich jak również plantacji towarowych. Poza wspomnianym przeznaczeniem typowo produkcyjnym ze względu na owoce, z powodzeniem możemy je także wykorzystać jako materiał roślinny służący do dekoracji. Mogą być sadzone w grupach, jako składniki wielogatunkowych nasadzeń oraz jako tworzywo niskich obwódek. Świetnie znoszą cięcie i można kształtować je oraz regulować ich wielkość. W takiej postaci z pewnością zwiększą urok nasadzenia i dostarczą egzotycznego aspektu każdej kompozycji.Piękne owoce nie umkną widokowi żadnego obserwatora, a samą aranżacje uczynią bardziej finezyjną. Polecamy serdecznie.
ODMIANA | OPIS |
Malinotruskawka |
Niski krzew o wysokości dorastania 0,6 m i 1,2 szerokości. Owoce duże , czerwone, wizualnie kształtem przypominają jeżyną lub malinę. Bardzo smaczne o smaku zbliżonym do morwy. Idealne do bezpośredniego spożycia jak również do mrożenia i jako dodatek do ciast i deserów. Z pewnością wzbogacą takie wytwory kulinarne swym smakiem i estetycznym wyglądem. Czas owocowania: sierpień. |