Morela

Morela - Szkółka roślin Stecz

MORELA

Morela pospolita (łac. Prunus armeniaca) jest rośliną zaliczaną taksonomicznie do rodziny roślin różowatych. W Polsce stanowi kenofit, który został introdukowany i jest powszechnie uprawiany.

Morfologiczny opis tego drzewka zazwyczaj ogranicza się do głównego  elementu budowy, który jest najważniejszym czynnikiem motywującym do uprawy tej rośliny czy to w warunkach sadowniczych czy też prywatnej, amatorskiej uprawie.  Mam tu na myśli owoc, który jest zazwyczaj owalny i nieco spłaszczony z pestką w środku. Bardzo cenny ze względu na walory smakowe i często spotykany w powszechnej sprzedaży w różnych formach. Możemy go spotkać na półkach sklepowych, straganach, w postaci naturalnej, suszonej, puszkowanej. Znajduje od liczne wykorzystanie w sztuce kulinarnej. Na pewno każdy się spotkał z kompotami, dżemami, musami morelowymi. Pyszne są ciasta z morelami i lody o smaku moreli. Liście moreli są lancetowate i zielone. Kwiaty, które pojawiają się w kwietniu maja zazwyczaj barwę białą lub różową. Jako drzewko ma rozłożystą koronę.

Polecana roślina do nasadzeń z wykorzystaniem produkcji owoców oraz jako roślina w uprawie amatorskiej, prywatnej dla własnych celów. Jest bardzo często wykorzystywana roślina do produkcji wielkotowarowej.  Mrozoodporna. Polecamy serdecznie.

ODMIANA OPIS

Morela – EARLE ORANGE

Odmian kwitnąca w kwietniu. Zabarwienie kwiatów w tonacji białej. Owoc średniej wielkości, kulistoowalny, pokryty jaskrawoczerwonym , rozmytym rumieńcem. Wybitnie smaczny i aromatyczny miąższ jakim się odznacza powinien przypaść każdemu do gustu. Barwnie jest  żółty i dobrze odchodzi od pestki. Bardzo mrozoodporna odmiana, którą z powodzeniem można sadzić w każdej części kraju.  Polecana odmiana na sady towarowe oraz dla własnego, amatorskiego, stricte prywatnego użytku. Czas owocowania: odmiana wczesna (koniec lipca). Najlepsze zapylacze: samopylna

Morela –

HARCOT

Odmiana wytrzymała na mróz. Kwiaty  białe lub różowe, pojawiają się miesiącu kwietniu. Owoc średniej wielkości lub duży, owalny z jaskrawoczerwonym rumieńcem. Miąższ ciemno czerwony i soczysty. Pod względem smakowym bardzo smaczny i świetnie odchodzący od pestki. Odpowiednia odmiana do nasadzeń w produkcji wielkotowarowej oraz do prywatnego wykorzystania. Czas owocowania: odmiana wczesna (koniec lipca – początek sierpnia). Najlepsze zapylacze: Early Orange

 

 


×

Polub nas na Facebook

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.