Kasztan jadalny

Kasztan jadalny - Szkółka roślin Stecz

KASZTAN JADALNY

Kasztan jadalny (Castanea sativa) zaliczany jest taksonomicznie do rodziny roślin bukowatych. W Polsce stanowi roślinę obcego pochodzenia, która został introdukowana w naszym biotopie.

Morfologicznie roślina ta stanowi duże drzewo o kulistej koronie. Liście długie, sztywne, lancetowate o barwie zielonej. Bardzo atrakcyjne kwiaty męskie tworzące tzw. kotki. Ich zabarwienie stanowi żółty kolor. Żeńskie mniejsze , zebrane u podstawy.   Najważniejszym jednak elementem tego drzewa są owoce. Są to kasztany, często także nazywane maronami. Barwnie stanowią owoce o brązowej, błyszczącej skórce. Otoczone są tzw. kupulą (jest to cecha charakterystyczna roślin bukowatych – drewniejąca miseczka, która otacza owoc. Posiadają ja między innymi:  żołądź dębu i bukowy bukiew), która zaopatrzona jest w gęste oraz ostre kolce. Dojrzewają w okresie wrzesień – październik.

Zastosowanie tego drzewa jest wszelakie. Oczywiście poza wspomnianym wykorzystaniem w celach uzyskania cennych owoców, można wykorzystać także samo drzewo jako materiał roślinny do nasadzeń miejskich oraz prywatnych. W zieleni miejskiej świetnie sprawdzi się w charakterze rośliny chroniącej przed ostrym słońcem w upalny dzień , jako drzewo pochłaniające lub rozpraszające hałas generowany w miejscach przebiegu ciągów komunikacyjnych transportu drogowego lub kolejowego, chroniące przed zanieczyszczeniami powietrza, do nasadzeń w parkach, skwerach, w zieleni osiedlowej czy przydrożnej. W prywatnych nasadzeniach najlepiej wpisze się w rolę soliteru stanowiącego akcent dominujący, który porządkuje cały układ i góruje nad pozostałymi elementami. Myślę, że wzbogaci swym wyglądem każde nasadzenie oraz dostarczy wielu wrażeń estetycznych z tytułu pokroju i ulistnienia. Dodatkowo kwiaty wywrą wpływ na doznania wizualne, a owoce miejmy nadzieję przyniosą przyjemne doznania smakowe. Polecamy serdecznie tę ciekawą i oryginalnaroślinę.

ODMIANA OPIS

Kasztan jadalny

Długowieczne drzewo o zielonych, lancetowatych liściach. Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, tworząc podłużne kwiatostany. Owoce są brązowe i jadalne , znajdują się w kulistych kolczastych okrywach. Zazwyczaj zebrane w kompilacje 3 sztuk. Zawierają dużo cukru i skrobi. Często dodawane do ciast. Polecany do zieleni miejskiej i ogrodów prywatnych. Czas owocowania: październik. Wielkość dorastania: 20m

 

×

Polub nas na Facebook

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.