Aronia – prozdrowotny owoc

Aronia - prozdrowotny owoc

Aronia – prozdrowotny owoc

Aronia – prozdrowotny owoc. Aronie można by określić już mianem pospolitej rośliny w naszym kraju, pomimo ,że nie jest rodzimą rośliną naszego polskiego biotopu. Pochodzi ona z Ameryki Północnej , a dokładniej z rejonów Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jej droga wiodła przez Rosję , gdzie dotarła w XIX wieku, a następnie do Europy. Aronia szybko się zadomowiła i rozpowszechniła w naszych warunkach. Jest bardzo mało wymagającą rośliną, zarówno biorąc pod uwagę warunki glebowe, jak i ochronę przed chorobami i szkodnikami. Jej mrozoodporność, a więc zdolność do przeciwdziałania  niszczeniu, ze względu na wielokrotne zamarzanie i odmarzanie , jest bardzo wysoka. Aronia potrafi wytrzymywać temperatury do -40 stopni Celsjusza.

Najważniejsze   jednak jest znaczenie jej płodów, które mają wyjątkowe właściwości zdrowotne dla naszego organizmu. Owoce są  czarnej barwy, zebrane w baldachogrona. Dojrzewają w sierpniu. Są one skarbnicą zdrowia. Zawierają duże ilości witaminy P,C, B2, B3, B9, E. Porównując ją  z innymi owocami na obecność poszczególnych witamin, należy stwierdzić , iż zajmuje pole position w kategorii zawartości witaminy P.  Jest ona stricte zbiorem flawonoidów. Sprzyja ona przyswajaniu witaminy C oraz wspomaga układ odpornościowy.  Ma duże znaczenie dla naszego układu krwionośnego, poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych oraz obniża ciśnienie.  Pomocna jest także w leczeniu miażdżycy. To jednak nie wszystko.

Aronia  ma także właściwości  przeciwdziałające stresowi oksydacyjnemu.  Jest to stan zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem  wolnych rodników, a ich zwalczaniem przez przeciwutleniacze. Jest to bardzo niebezpieczny stan, gdyż może prowadzić  między innymi do chorób serca, miażdżycy , cukrzycy, nowotworów, zmian degeneracyjnych układu nerwowego,  czy niepożądanemu chyba przez wszystkich , przyśpieszonemu procesowi starzenia.  To właśnie bioflawonoidy, witamina E,C, A mają właściwości antyoksydacyjne i hamują rozwój wolnych rodników. Jak widać owoce aronii są wartościowym wyborem dla naszego zdrowia.

Aronia

Owoce nie tracą swych właściwości w procesie przetwórczym i mogą być spożywane w różnych formach. Najpowszechniejsze są soki, zarówno z czystej aronii jak i jako dodatku do innych owoców. Konfitury, dżemy, galaretki, wina, nalewki, suszone aronie są równie wartościowym sposobem dostarczania do organizmu zdrowych związków chemicznych, będących jej składnikiem.  Wszystko zależy od preferencji konsumentów co do danej formy spożywczej. Można także spożywać aronię na surowo lub po przemrożeniu. Surowa aronia ma cierpki smak, ale już po przemrożeniu staje się bardziej przystępna i słodsza. Każdy ma jednak inne preferencje smakowe i myślę że znajdzie właściwy dla siebie, wśród tych form, sposób na spożycie tego wartościowego owocu.     Roślina jak już wspomniałem jest mało wymagająca i absorbująca. Dorasta docelowo do 3m wysokości , ale świetnie toleruje kształtowanie i poddaje się woli ogrodnika. Każdy powinien mieć w swoim ogrodzie tą roślinę i korzystać z jej walorów prozdrowotnych.

Please follow and like us:
×

Polub nas na Facebook

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej na temat ciasteczek.