Szkółka drzew krzewów owocowych i ozdobnych
Szkółka drzew krzewów owocowych i ozdobnych

Morwa i świdośliwa

Morwa i świdośliwa, czyli nowości w naszej szkółce.

 

ŚwidośliwaMorwa biała (morus alba) i morwa czarna (morus nigra) oraz świdośliwa (Amelanchier)to dwie rośliny owocowe, które dopiero w niedalekiej przeszłości znalazły się w naszej ofercie, wzbogacając szeroki już asortyment. O ile świdośliwa jest względnie “świeżą” i mało znaną, na co wskazuje mój empiryczny dowód, rośliną na naszym rynku, o tyle morwa to znane już od dawien dawna drzewko pochodzące z Chin i rozpowszechnione w innych regionach świata, w tym również w Europie i Polsce. Skoncentrujmy więc wpierw naszą uwagę na scharakteryzowanie morwy białej oraz czarnej. Morwa biała to roślina bardzo ceniona ze względu na właściwości zdrowotne swoich liści, gdyż zawierają one substancje hamujące działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie, co sprzyja właściwemu utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi, istotnego dla osób cierpiących na hipo oraz hiperglikemię, a także w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaganiu odchudzania. Świadczą o tym liczne suplementy diety i farmaceutyki. Jej owoce są podobne pod względem kształtu do malin, są barwy białej, różowej a nawet fioletowo- czarnej. Morwa czarna jest ceniona głównie za smaczne owoce, które są wykorzystywane na przetwory oraz nalewki. Mają barwę czarną. Świdośliwa także ma wiele właściwości zdrowotnych, jej owoce zawierają dużo antocyjanów oraz flawonoidów, które to związki zapobiegają utlenianiu witaminy C, regulują odkladanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zapobiegają pękaniu naczyń krwionosnych, mają właściwości antyalergiczne, antynowotworowe oraz antywrzodowe. Poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi, są pozytywnie oceniane podczas leczenia miażdżycy. Owoce świdośliwy są nieco podobne w aspekcie wizualnym do owoców borówki, choć niejednokrotnie są nieco większe o barwie czerwonej poprzez purpurową do czarnej. Pod kątem subiektywnych odczuć smakowych są bardzo smacznym owocem oraz niezmiernie cenionym w przetwórstwie. Największe zagłębia uprawy tej rośliny zogniskowane są w krajach skandynawskich, historycznie zdefiniowanych inflantach oraz w kanadzie. Zarówno Morwa jak i świdośliwa są roślinami ogólnoużytkowymi. Nie wymagają specjalnej pielęgnacji (choć cięcie pielęgnacyjne i monitorowanie stanu zdrowotnego roślin zalecam zawsze wykonywać nawet wśród tych najbardziej w teorii odpornych ), wykazują wysoki poziom mrozoodporności oraz odporności na choroby grzybowe. Mam nadzieję, że wkrótce te wartościowe rośliny staną się składnikiem naszych działek i to również w charakterze ozdobnym, a ich owoce smakołykiem w naszych domach. Owoce to zdrowie a zdrowie to dobro najwyższego rzędu.